Operationsberättelse

Nu har det snart gått 3 veckor sedan jag genomgick min gastric bypass. Har flera gånger satt mig och försökt få till en liten berättelse om hur hela vårdtillfället såg ut men annat har kommit mellan och därför skriver jag det nu. 
 
Den 8/9 kl 07.10 kom jag till Uppsala. Jag hade duschat på kvällen hemma. Bäddat rent och tagit på mig en ny ren pyjamas. Tidigt på morgonen tog jag andra duschen och packade de sista sakerna innan pappa körde mig in till uppsala. När jag väl kom dit tog det inte mer än 40 minuter innan jag låg på operationsbordet och pratade och skojade med narkosläkare och operationssjuksköterska. Fick även reda på att det var två av mina kollegor som skulle operera mig. Vilket kändes väldigt skönt! Tryggt och skönt. 
 
Själva operationen tror jag tog ca 90 minuter. Och när jag vaknade upp mådde jag skit. Illamående och ont hade jag vilket inte är så konstigt. Det värsta jag vet är att ha ont i magen. Minns inte helt riktigt hur jag betedde mig men minns att jag rullade lite hit och dit i sängen och bad om smärtlindring och mot illamåendet. Sen somnade jag. Vaknade. Somnade. Sen vaknade jag av att de rullade in mig på mitt rum igen. Då var jag något klarare i huvudet. Sen sov jag i stort sätt hela den dagen. Först på kvällen kom en sjuksköterska in och frågade om jag skulle komma upp och gå på toalettet. Jag hade då inte kissat på 9 timmar och hade fått 3 liter dropp. Det gick segt som tusan att kissa och det hände inget. Men jag försökte hela kvällen och även på natten. I stort sätt sov jag hela första dagen efter operationen.
 
På morgonen var jag super kissnödig och kunde inte tömma. En undersköterska kom och kollade med ultraljud och det visade sig att det stod 500 ml urin i blåsan. Inte konstigt magen var svullen och att jag var kissnödig. Sen krävdes det en operationssjuksköterska och en om-möblering av mitt rum för att de skulle kunna hjälpa mig. De hittade inte "ingången" till urinröret och det hela var svårt. Men efter många om och men så rann det till 1 liter urin.  Stackars sköterskorna. Det bara rann och rann och rann. Till sist sa en av sköterskorna att de kanske skulle testat att tappa mig innan operation för nu hade jag fått platt mage. Och då skrattade vi alla så kisset skvätte överallt. Så nasty men roligt i sammanhanget.
 
 
Andra dagen var jag uppe lite mer. Jag fick börja dricka lite och skulle få i mig 1,5 liter under dagen. Jag lyckades inte men dricker i vanligafall inte heller så mycket. Men jag pimplade på och pratade med de andra tjejerna som också opererades samma dag som jag. Dag 3 var utskrivningsdagen och jag tog lite fil till frukost och innan hemgång fick vi träffa dietisten och äta en måltid som vi ska leva på resten av livet. Då pratar jag om storleken såklart. 
 
Trött och seg var jag. Och är fortfarande till och från. Har fått dumping syndrom några gånger och då oftast när jag ätit för snabbt eller druckit typ juice för snabbt. Det går bra om jag dricker sakta men inte snabbt. Dock kan jag klunka fun light och vatten som vanligt vilket är skönt då jag nu börjar känna att jag är väldigt uttorkad och måste få i mig mer vatten. 
 
Allt som allt har jag gått ner 14 kg sen 1 augusti. Är sjukskriven fram till 12/10 och då ska jag sätta ett mål på att gå ner 4 kg och då ligger jag på under 100 kg. 
 
Heja heja heja!